fbpx
Вести

Во Хрватска годишно се произведуваат 3,4 милиони хектолитри пиво

pivo

Според потрошувачката на пиво Хрватска така се наоѓа на високото осмо место во ЕУ. Од друга страна, без туристичката потрошувачка, потрошувачката на пивото би изнесувала околу 64 литри по глава на жител, според кое Хрватска би била на 20 место во ЕУ.

Во Хрватска годишно се произведуваат 3,4 милиони хектолитри пиво, што домашната пивска индустрија ја вклучува на 22 место по производство во Европската унија, додека вкупната годишна потрошувачка на пиво на хрватскиот пазар, во која е вклучена и потрошувачката на странските туристи, изнесува околу 80 литри по глава на жител, се наведуцва во извештајот на Хрватската стопанска комора.

Според потрошувачката на пиво Хрватска така се наоѓа на високото осмо место во ЕУ. Од друга страна, без туристичката потрошувачка, потрошувачката на пивото би изнесувала околу 64 литри по глава на жител, според кое Хрватска би била на 20 место во ЕУ.


 

вечер

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close