fbpx
ВестиМакедонија

Тиквешијата се подготвува за „Св. Трифун“ заштитникот на лозјата и овошките

И годинава Кавадарци достојно со свечена програма ќе го одбележи празникот на лозарите.

Тиквешкиот регион, богат со лозови насади се подготвува за големиот празник на лозарите „СВ. Трифун“. На 14 февруари, согласно обичаите и традицијата, се попрскуваат лозјата со светена вода и се поткаструваат сѐ уште незапупените гранчиња. Се верува дека „Св.Трифун“ ќе го заштити родот од разни болести, штетници и од невреме. Празникот традиционално го одбележуваат лозарите, надевајќи се дека светецот ќе им помогне грозјето да биде благо, а бочвите полни со вино. „Св.Трифун“, заштитникот на лозјата, традиционално со големи веселби се одбележува во Тиквешијата, каде што вљубениците на доброто вино имаат можност да го вкусат пијалокот на боговите.

И годинава Кавадарци достојно со свечена програма ќе го одбележи празникот на лозарите.

 

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close