fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Трибина за актуелните еколошки прашања во Гевгелија

Од трибината се очекува да произлезе петтата по ред иницијатива на Коалицијата за животна средина.

Здружението на граѓани – Центар за еколошка демократија Флорозон Скопје денеска, во рамки на проектот „Еднаков пристап за ефективна правда”, организира трибина за адресирање на еколошките прашања во Гевгелија.

– Ќе се адресираат најактуелните еколошки прашања кои ги засегаат граѓаните од Гевгелија, а се однесуваат на статусот за изградба на рудниците за злато на Кожуф Планина, присуството на арсен водата, дивата сеча, загадувањето од индустриските капацитети и други значајни теми. На трибината учество ќе земат претставници од локалната самоуправа, јавните претпријатија, централната власт, ГО, како и граѓаните од град Гевгелија, најавува Флорозон.

На настанот ќе се промовира и механизмот за бесплатна правна помош, како и неговата примена при остварување на правото за здрава животна средина, ќе се изврши дисеминација на документите развиени во рамки на проектот Компаративна анализа на постоечки модели на правна помош во и надвор од EУ и најдобри практики, Кратка брошура за добри практики за пристап до правда од областа на животна средина и Водич за користење бесплатна правна помош.

Проектот „Еднаков пристап за ефективна правда” е финансиран од ЕУ, а трибината се организира во соработка со Changemakers4all.

Во Коалицијата за животна средина чија цел е да овозможи поголема видливост и влијание на граѓанското општество во демократските процеси на локално и национално ниво, членуваат 32 граѓански организации од државата.

Слични написи

Back to top button
Close