fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Трикови за успешно  есенско засадување на кромид и лук

Иако кромидот и лукот може да се садат и како традиционални пролетни култури, раното есенско садење има неколку предности.

 

Прво, тоа им овозможува  да се развијат поголеми луковици. Но, уште подобро, презимувањето помага да се развие подобар вкус на овие две култури.

Затоа есенското садење е подобро, а ние ви донесуваме неколку тајни за успешно одгледување на овие зеленчукови култури.

Садење на вистински начин – во вистинско време!

Кога садите есенски лук и кромид, важно е да ги засадите луковиците (чешнињата) во вистинско време, што значи дека им дозволувате да растат од 6 до 8 недели пред првиот мраз. Тоа време е клучно за двата зеленчуци, бидејќи им овозможува да формираат корен за силен раст на пролет.

Добра земја – одличен посев

За максимален раст, клучно е  двата вида зеленчуци да имаат плодна и добро исцедена почва. Овој вид почва, покрај тоа што дозволува луковиците да бидат поголеми, спречува нивно гниење во понекогаш премногу влажни услови во доцна есен и рана пролет.

Пред садењето лук или кромид, потребно е да додадете обилни количини на компост на дното на секоја бразда каде што ќе се врши садењето. Компостот ќе обезбеди хранливи материи и ќе ја подобри дренажата на почвата.

За да го постигнете ова, прво ископајте бразда и потоа додадете на дното неколку сантиметри компост. Потоа, засадете ги луковиците. Ова им овозможува на семето да биде опкружено со хранливи материи кои даваат живот додека никнува и расте.

Лукот може да го садите на помало растение малку поблиску  од стандардниот начин, бидејќи таа близина не само што ќе ви заштеди простор, туку исто така ќе помогне да се намалат плевелите на минимум.

Натопување кромид пред садење

Една од најдобрите работи што можете да ги направите за вашиот кромид и лук е да ги натопите пред садењето. Ова ќе им овозможи на луковиците  да ја апсорбираат влагата пред да ги ставите во земја, и без влага тие едноставно нема да почнат да ‘ртат.

Во зависност од количината на кромид што ја садите, изберете ја големината на кофата, наполнете ја со вода и додадете го садниот материјал ноќта пред садењето. Бидете сигурни дека користите нетретирана вода, бидејќи може да ги оштетите  луковиците.

Оваа едноставна задача може да ја забрза ртење за една недела или повеќе.

Мулчирање луковици

Можеби најголемата тајна за успешно одгледување лук и кромид е мулчирањето. Не само што помага да се заштитат земјоделските култури во текот на зимата, туку и се одржува растот на плевелот.

По садењето, ставете тенок слој  прекривка од слама. Кога ќе се појави културата, ставете дополнителен слој  слама пред почетокот на зимата.

Оваа техника ќе помогне да се заштити секоја од земјоделските култури од суровите зимски температури и ветрови.

Извор: Агромедиа

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close