Вести

Вакцинирање за јазлеста кожа и в година

Продолжува вакцинацијата на добитокот за болеста јазлеста кожа поради тоа што вирусот се уште е присутен во регионов. Вакцинацијата се покажа како успешен начин за ставање под контрола на оваа заболување во фармите.

Агенцијата за храна и ветеринарство и во 2018 година со помош на Европската унија, ќе врши вакциниција за справување со добиточната болес „јазлеста кожа“.

Оваа болест иако досега беше карактеристична за африканското подрачје стана и наш регионален проблем, поради што експертите сметаат дека е потребна координирана масовна вакцинација на говедата што е најефикасна контрола на болеста.

Во оние држави каде вакцинацијата е успешно спроведена, ширење на болеста е спречено. Но и покрај високата покриеност со вакцинација во Југоисточна Европа, вирусот на „јазлеста кожа“, сеуште е присутен во регионот и може да предизвика спорадични епидеми и ширење на болеста во области каде има недоволна покриеност со вакцинација.

Бројот на заболени и сомнителни животни во 2016 година кога за прв пат се појави оваа болест во нашава земја беше скоро 0,3 проценти од вкупната популација на говедата.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close