fbpx
ВестиВиноТоп вести

Винарската визба „Тиквеш“ бележи раст на продажбата на домашниот и странскиот пазар

Винарската визба „Тиквеш“продолжува  продолжува да работи со позитивни резултати и во првиот квартал од оваа година.

Во првотото тромесечје од 2019-та година, продадени се над 2,5 милиони литри вино и ракија што е за 12,1% повеќе во споредба со истиот период минатата година. Покрај раст на продажбата на домашниот пазар, продолжува да расте и извозот, при што најзабележителен е порастот на пласманот на пазарот во Бугарија, каде е регистриран раст во првиот квартал од 313,7%, по што следуваат: Хрватска, со раст од 310,8%; Црна Гора, каде растот е 32,9%; Косово, со 25,3%, како и пазарот на САД, каде е забележан раст на продадените количини од 76,8%, информираат од винаријата.

Ваквиот пораст во продажбата донесе и раст на приходите за 12,4%, при што тие надминаа вредност од 353,4 милиони денари. Растот на приходите од остварената продажба на домашниот пазар изнесува 10%, а на странските пазари 16%.

Најголемо зголемување на продажбата се забележува кај „тероар“ вината и тоа за 109%, по што следуваат вината од линијата „класик“ со зголемување на продажбата од 24%, како и вината од премиум сегментот каде е забележан раст на продажбата од 14%.

Неревидираниот финансиски извештај за првиот квартал од оваа година покажува и раст на бруто добивката од 12,1%, што е резултат пред сé на остварениот пораст на приходите од продажба.

Ваквите резултати влеваат оптимизам дека „Тиквеш“ во наредните квартали во целост ќе ги оствари деловните планови за раст во сите сегменти, вклучувајќи го производството и пласманот на врвни вина, што секако зависи и од надворешни фактори, пред сé од поволните климатски услови за производство на грозје.

З.Б.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close