вести

Задругите се иднината!

(Oвој напис е објавен на: ноември 2, 2018)

Melinda е организација на производители на јаболко од долината Вал ди Нон во регионот Трентино во Северна Италија. Регионот има едновековна традиција на задругарство, но пробивот на меѓународниот пазар настанал кон крајот на осумдесетите години на минатиот век. Под притисок на нелојалната конкуренција (многу производители ги рекламирале своите јаболка како произведени во Вал ди Нон, иако тоа не било случај), 16 задруги од регионот се договориле да се здружат и да настапуваат на пазарот под заеднички бренд Melinda.

Денес Melinda e синоним за квалитетни јаболка од Вал ди Нон. Јаболката со знакот на Melinda се продаваат во преку 40 држави во светот (меѓу кои и во Македонија). Сепак, она на што конзорциумот Melinda е посебно горд е неговата организациска поставеност.

Имено, Melinda е во стопроцентна сопственост на задругарите, 5.200 на број. Збирно, тие се сопственици на 6.400 хектари овоштарници, при што повеќе од половина задругари имаат помалку од 1 хектар овоштарници, а само 10 проценти од задругарите имаат повеќе од 3 хектари. Задругарите се сопственици и на три модерни фабрики во кои се обработува целокупното производство и во кои има запослено преку 900 работници, од кои половина се од семејствата на задругарите. Тимови на стручњаци се грижат за квалитетот на производството, при што само 2 до 3 проценти од целокупното производство оди на индустриско јаболко, откако нема да ги помине строгите стандарди на контрола. Како резултат на сето ова, Melinda има годишен промет половина милијарда евра.

Земјоделска задруга е правно лице (претпријатие) основано на доброволна основа и контролирано од лицата кои го употребуваат. Задругата претставува демократски управувано претпријатие од страна на членовите (сопственици) со основна цел да одговори на нивните заеднички потреби. Членовите на земјоделската задруга се еднакви и рамноправни – имаат еднакви права и обврски во одлучувањето по принципот еден член еден глас. Земјоделската задруга е правно лице запишано во Централен регистар на Република Македонија.
Како и секое друго претпријатие, задругите имаат исти потреби од добро планирање, доволно финансиски средства, анализа на пазарот, развиена стратегија за развој, добро планирање и најважно од се добро едуцирани вработени.
Во моментов во Република Македонија се спроведува проектот „Поддршка за развој на земјоделските задруги“ кој има општа цел да придонесе кон поголема продуктивност и конкурентност на земјоделскиот сектор во земјата. Специфичната цел на проектот е зголемување на пазарната конкурентност и соработката меѓу земјоделците во земјата, преку создавање поволни услови за развој на постоечките и создавање нови земјоделски задруги. Повеќе информации за поддршката, финансиската поддршка и начинот на реализација можете да добиете на www.zadrugi.mk

 

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close