вестиВиноТоп вести

Законот за акцизи – „масакр“ или позитивна можност за лозарите

Голем дел од семејствата во Тиквешко произведуваат домашни ракија и вино. Некои само за сопствени потреби, а други и за продажба. Тие што произведуваат за продавање, обезбедуваат пласман кој како ќе се снајде. Почнувајќи од пазарите во Македонија, па сè до странство, преку некои од возачите кои возат надвор од земјава. Различни се мислењата на индивидуалните производители на вино и ракија околу предлог-законот за акцизите, кој Владата го има доставено до Парламентот.

Државата сака да ја затвори единствената славина за лозарите

Акцизите за производство на ракија и вино во домашни услови што планира да ги воведе државата се во согласност со деценискиот економски „масакр“ што се врши врз лозарот во Република Македонија, за МИА вели Ѓоко Ајтов од Неготино.

-Сега државата сака да ја затвори и единствената славина за проток на пари до лозарите, со која можеа да се спасат од економскиот „масакр“ на винарските визби. Своевремено некои од нив останаа без работа кога се затворија фабриките во кои работеа, сега како да се изнесени на стрелање и поарно да бидат убиени, дециден е овој индивидуален производител на ракија и вино.

Не смее да се донесе, вели, акциза за производство на домашни ракија и вино, сè додека државата не донесе закон за вино, со кој ќе биде решен статусот на лозарот. По тој закон, додава, нека се донесе тој за акцизи.

-Не е во ред донесување закон за акцизи, додека сè уште се во хаосна ситуација лозарството и винарството. Прво да се донесе закон за вино, кој ќе биде функционален и за лозарите и за винарите и ќе ги регулира нивните меѓусебни односи, а потоа закон за давачки, категоричен е Ајтов, кој обработува три хектари лозје, а од дел од грозјето произведува вино и ракија во домашни услови. Како што вели, за домашни потреби.

-Производството на вино и ракија во домашни услови е последица на винската политика што ја спроведуваат нови газди на винарски визби по приватизацијата. Сега тие не стопанисуваат, туку винарниците ги користат како орудие за економско малтретирање на лозарите, додава тој.

Само кај нас сè уште ракија се продава и во туби

Наспроти незадоволството кај дел од производителите на ракија, кои сметаат дека со новиот закон за акцизи ќе бидат обременети со давачки, покрај штетите што ги трпат од ниските цени на грозјето, има и такви што размислуваат поинаку.

-Мислам дека лозарите со децении наназад се недоволно едуцирани и можноста да се регистрираш што ќе ти ја дава државата е позитивна. Бидејќи покрај вино и маџун, се дава можност и регуларно да се произведува ракија. За жал, Македонија е единствена држава во Европа и во светот, мислам, во која ракијата сè уште до ден-денес се продава и во туби. Ниту е испитана со каков квалитет е. Јас како производител никогаш не сум ја испитал каков квалитет има мојата ракија. Се продава во туби за евтина цена, која децении наназад се врти околу сто денари за литар. Некои мислат дека државата ќе им одземе право, но јас размислувам поинаку. Ако државата те тера да платиш акциза од 30 денари, со тоа ти дава право на бандероли, право на сопствена етикета. Фамилијата која ја прави, да може регуларно да ја продава таа ракија на пазарот. Со тоа ќе добиеме многу. Досега, при продажбата на таа ракија, најголем ќар имаат трговците надвор од Кавадарци и Неготино. Таа домашна ракија што се продава по сто денари, во Скопје се продава и по двесте. Сега државата ќе даде можност, да се стави бандерола и етикета, фамилијата која ја произведува добива можност да се регистрира како мини семејна дестилерија, вели за МИА, Горан Јаковлевски од Кавадарци, кој е индивидуален производител на домашни ракија и вино.

 


 

opserver.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close