Заштитете ги вашите култури на време со аларми за штетници од Agrivi

(Oвој напис е објавен на: May 15, 2019)

Појавата на штетници и болести е една од главните причини за принос помал од очекуваното. Оштетувањето може да биде огромно, во зависност од големината на површината, обемот на инфекција и временските услови. Посебно, временските услови имаат важна улога во појавата на штетници и болести. Пониските или повисоките температури, во комбинација со дожд и висока влажност, активираат појава на многу штетници. Интелигентните аларми на Agrivi ви помагаат да реагирате навреме и да вршите заштитни мерки за да ги зачувате вашите култури. Како функционираат овие аларми? За секое поле што го имате, добивате детална временска прогноза. Agrivi користи алгоритми за препознавање на модели за да одговара на временската прогноза со оптимални услови за појава на штетници и болести. Ако се совпаѓаат, системот ќе испрати аларм кој ќе ве предупреди за можноста за инфекција.

За секој штетник и болест, системот ќе ви даде листа на активни супстанции со кои можете да се реагирате овој штетник, без оглед дали е хемиски, органски или биолошки. Секоја активна супстанција може да се кликне, за да се открие листа на комерцијални производи кои ја содржат оваа активна супстанција.

Agrivi автоматски ги открива штетниците, но исто така можете да поставите свои аларми за штетници и болести, создавајќи временски аларми. За да ги поставите временските услови, мора да внесете основни информации како што се: временски период, минимална и максимална температура во овој временски период и други посакувани временски услови. Можете исто така да го адаптирате овој аларм на сите ваши култури и полиња, или поединечно. Ако временските услови се совпаѓаат со параметрите што ги внесовте, системот веднаш ќе ве извести.

Научно е докажано дека заштитата навреме е најважниот чекор во спречувањето на намалување на приносот поради штетници. Ако заштитата на растенијата се изврши по појава на штетниците, штетата е значително поголема. На пример, она што го јаде листот  на јачменот (Rhynchosporium secalis) може да го намали приносот од 30-50%, кафеави точки на листот (Cercospora beticola) кај шеќерната репка може да го намали приносот од 20-40%, а бубачката кај компирот може да го намали приносот од 30-50% %. Не чекајте штетниците да го уништат сето она за кое сте работеле толку напорно. Регистрирајте се во Agrivi сега за да бидете сигурни дека имате вистинска алатка за работа кога станува збор за справување со штетници и болести на време.

 

Зелена берза