вести

Зголемено производство на фуражни култури

Површините под фуражни култури бележат пораст. Производството на фуражната пченка која се користи за добиточна храна е зголемен на 26.000 тони или за 42 проценти во споредба со претходните години. Тоа се должи на зголемените површини под оваа култура за 26, и поголемите приноси за 13 отсто.

show_picture

Субвенционирањето на системите капка по капка дава резултати и земјоделците се повеќе ги користат и вложуваат во нив самостојно,па дури и без поддршка од државата.

zgolemeno proizvodstvo na furazhni kulturi

 

Фуражните култури опфаќаат само 11 проценти од засеаната површина, што е ниско ниво за разлика од земјите со развиеното сточарско производство, каде што овој удел изнесува скоро 40 проценти.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close