fbpx
Вести

Житовојводина бара задолжителна анализа за прехранбените производи од Македонија

Србија веднаш да воведе построга контрола за земјоделските и прехранбените производи кои се увезуваат од Македонија, побара во четвртокот компанијата Житовојводина.

Предложено е од секој камион да се земат примероци и да се испратат на анализа за квалитетот на овластените лаборатории, а за секоја анализа да се наплатува по 450 евра.

zhitovojvodina bara zadolzhitelna analiza za prehranbenite proizvodi od makedonija

 

Житовојводина упати писмо до српскиот премиер Александар Вучиќ во кое образложува дека мотивите за ова барање произлегуваат од тоа што органите во Македонија веќе шест години на разни начини го отежнуваат увозот на брашно од Србија во Македонија, а последна обврска е да се изработува анализа и супер анализа за секој камион со испорачано брашно од Србија.

Анализите мораат да се работат во две приватни лаборатории во Македонија кои се во сопственост на две домашни мелници, што е драстичен пример за судир на интереси, наведува Житовојводина.

Цената на секоја анализа е 450 евра по камион, што претставува осум отсто од вредноста на испорачаното брашно, со што се купи секоја економска смисла за извоз на брашно во Македонија, наведува српската компанија.

Од претставниците на Владата на Србија очекуваме со брза реакција да ги заштити интересите на домашните извозни компании кои се борат со квалитет, количини и континуитет, почитувајќи ги начелата на ЦЕФТА договорот за слободна трговија, да изборат свое место на захтевниот извозен пазар, се наведува во писмото на Житовојводина.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close