fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Зоран овчар од долненските села месечно добива плата од 36.000 денари

Како е да се биде овчар во Македонија?

Овчарите често живеат далеку од своите семејства и пријатели. Нивната работа е зависна од временските услови, кои можат да бидат многу непредвидливи и екстремни.

Сепак, овчарството има и свои предности. Една од нив е и добрата плата, која може да биде повисока од просечната во земјава.

Тоа го потврдува и Зоран И., овчар од долненските села, кој вели дека со години е вработен како овчар, месечно добива плата од 36.000 денари, а нема трошоци затоа што храната и сместувањето му ги плаќа газдата.

„Јас сум овчар уште од дете. Ова е работа која ја наследив од мојот татко и од мојот дедо. Се разбирам со овците, ги сакам и ги чувам како свои. Не ми е тешко да живеам во колиба, да јадам сирење и леб. Ова е мојот начин на живот и не би го менувал за ништо. Плус, добивам и добра плата, која ми овозможува да си купувам што сакам и да им помагам на моите блиски. Не сум богат, ама сум среќен” – вели Зоран.

Овчарите се плаќаат според бројот на овците кои ги чуваат, а исто така добиваат и дел од производите од овците, како млеко, сирење и волна, пишува порталот Денар denar.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close