СоветиТоп вести

Зошто треба да одгледувате тикви, пченка и грав заедно?

Повеќето земјоделци засадуваат различни култури одделно. Раздвојувањето на видовите може да биде производ на стремежот на човекот за ред и контрола. Природата ги третира растенијата поинаку, така што некои растенија можат да растат заедно.

Пред Европејците да се населат во Северна Америка, староседелците заедно ги одгледуваа трите најважни растенија. А тоа се пченка, грав и тиква. Овие три култури совршено се вклопуваат заедно, а во Америка ова засадување се нарекува градина на трите сестри.

Како  ова садење функционира?

Стеблата  од пченката служат како мрежа за раст на  гравот. Гравот, како и другите мешунки, има способност  азот од воздухот да го вбризгува во почвата, што е многу корисно за растенијата. Овој процес се нарекува азотофиксација, што е многу корисно за одгледување пченка, на која му треба голема количина на хранливи материи. Тиквата  расте ниско и поради големите лисја делува како природен мулч, која го блокира растот на плевелите и придонесува за испарување на водата.

Креаторите на оваа техника на садење им придавале големо културно и духовно значење на растителните видови. Современите нутриционисти пронајдоа уште една позитивна работа во врска со оваа комбинација: кога се консумираат заедно, пченката и гравот имаат голема количина на аминокиселини на целосен протеин и затоа оваа комбинација припаѓа на одличен вегетаријански оброк. Тиквата додава дополнителни количини на  минерали и витамини.

Избор на сорти

Пченка: Изборот на сорта зависи од намената, во оригиналните рецепти  тие избирале сорта што е одлична за правење брашно или тортиљи.  Современите сорти пченка со  кратко стебло  треба да се избегнуваат, бидејќи гравот ќе ги надмине оние со ниско стебло. Совет е да ги одржувате стеблата многу високи.

Грав: Традиционално, добар грав е оној што е добар за сушење и подоцна за чување, но може да ги засадите и оние што се консумираат свежи. Тука треба да изберете една од сортите што лазат, а не оние што растат во грмушка.

Тиква: Кај  тиквите , многу  важно е  да се избере сорта што ќе пристигне на есен и која се шири низ земјата.

Како да се засади

Клучот за успехот лежи во вистинското растојание во редот  и правилното време на садење.  За оваа техника се препорачува кружно садење, а за тоа треба да подготвите круг со дијаметар од 1,5 метри, кој треба да се подигне 20 см. Според вашата градина, можете исто така да ги засадувате растенијата во редови. Направете помал круг од 90 см во средината на подготвената почва и засадете пченка таму на растојание од 20 см помеѓу растенијата. Кога стеблата  ќе пораснат  од 15 до 20 см, во круг од  пченка, засадете грав на 7 см од секое стебло. Семките од тиква се садат надвор од кругот на пченка кон работ на подготвената почва. Засадете ја тиквата 25 см од пченката и половина метар едни од други.

Веднаш штом гравот ќе почне да расте, насочете го кон најблиската дршка од пченка. Можете да направите градини колку што сакате, само оставете доволно простор помеѓу нив, бидејќи тиква може да се прошири до 3 метри во дијаметар. Вода налевајте редовно, доколку се појави плевел, плевете го  и водете сметка при бербата, за да не ги оштетите другите растенија.

Извор: Агромедиа

Слични написи

Back to top button
Close