17.000 српски јајца уништени – зајакнати контроли пред Велигден

jajca
eggs in a wooden bowl on the table from the old boards broken egg shell and yolk

Јајцата на  македонскиот пазар се безбедни. Во пресрет на велигденските празници од Агенцијата за храна почнаа со засилени инспекциски контроли. Освен магацините, се конотрлираат и граничните прмини- се проверуваат јајцата од  увоз. Од агенцијата апелираат и до граѓаните ако забележат сомнителни производи  да се обратат до надлежните.

Според производителите  кај јајцата кои се увезуваат најважно е да се провери дали тие го содржат кодот на државата од каде потекуваат.

Во Македонија најголем дел од увезените јајца  се од Србија. Годинава  од таму се внесени над  240 илјади тони.

Освен јајцата инспекторите го контролираат и производствотот и увозот на боја за јајца.


 

сител