fbpx
ВестиВкусот на традицијатаСоветиТоп вести

Афион

Афионот е едногодишно растение кое има розово, бело, жолто, портокалово, црвено или виолетово цвеќе. Зрелата афионска глава е надворешно збрчкана и крунисана со фистула. Во внатрешноста на главата, има неколку прегради што содржат стотици семки.

Семето е мало, во облик на бубрег, вкусен вкус и крцкаво по текстура. Тоа може да биде кафеаво, сиво-сино и жолто.

Афионот може да се користи и за релаксација на мускулите, олеснување на болката, кашлање и грчеви во стомакот.

Маслото од семе од афион се добива со ладно притискање на суровото семе и може да се јаде како и секое друго семенско масло.

Најраните записи за употреба на афион датираат од Месопотамија, каде се користеле за медицински цели, но било познато и како „хул гел“, растение на веселба. Атлетичарите на стара Грција, пред натпревар пиеле напиток од вино, афион и мед за здравје и сила.

Енергија и хранлива вредност
Енергетската содржина на 100 гр семки од афион е 533 kcal / 2231 kJ. Од ова, 45% е маснотија, 24% е јаглени хидрати и 18% протеини.

Одличен извор е на тиамин (0,85 мг, што сочинува 56% од РДА), пиридоксин (0,4 мг што сочинува 22% од РДА), и добар извор на фолна киселина (35 мг што претставува 17% од РДА), рибофлавин (0 , 2 мг сочинуваат 12% од РДА) и витамин Е (1,1 мг сочинува 11% од РДА).

Од минералите, афионот е одличен извор на манган (6,8 мг сочинуваат 270% од РДА), бакар (1,6 мг сочинуваат 180% РДА), калциум (1448 мг сочинуваат 145% РДА), фосфор (849 мг сочинуваат 106 % RDA), магнезиум (331 mg сметководство за 95% RDA), железо (9,4 мг сметководство за 94% RDA) и цинк (10,2 mg сметководство за 68% RDA).

Семки од афион 100 g содржат 10 g диетални влакна, 30,8 g незаситени масни киселини, 30,5 g линолеинска киселина, а исто така содржат 89 mg фитостерол.

Лековитост

Незаситените масни киселини, особено линолеинската киселина и олеинската киселина, се издвојуваат од богатата содржина на афионот.

Линолна киселина е есенцијална мрсна киселина омега 6 што нашето тело не може да ја синтетизира. Се наоѓа во клеточните мембрани на растенијата каде учествува во нивната конструкција, ја промовира апсорпцијата и транспортот на витамини растворливи во маснотии А, Д, Е и К . Научните студии укажуваат на тоа дека може да учествува во процесот на забавување на развојот на мултиплекс склероза. Исто така, може да помогне во заштитата на циркулаторниот систем, да се регулира крвниот притисок и згрутчување. Често се користи за лекување на заболувања на кожата и воспалителни процеси.

Олеинска киселина е моно незаситена мрсна киселина која припаѓа на групата омега 9. Оваа киселина не е од суштинско значење и може делумно да се синтетизира од човечкото тело. Истражувањата на научниците од универзитетот Northwestern , откриле дека олеинската киселина може да игра улога во забавување на почетокот на карциномот, дејствувајќи на генетско ниво. Исто така го штити циркулаторниот систем од оштетување.

Афионот може да се користи и за релаксација на мускулите, олеснување на болката, кашлање и грчеви во стомакот. Микроорганизми и витамини ја олеснуваат раздразливоста, стресот, ја стимулираат концентрацијата и расположението.

Во народната медицина, афионот се користеше за да се добие опиум, кој го користеа лекарите за да ја ублажат болката, но за жал многумина го злоупотребуваа. Афионот што се продава во продавниците не содржи алкалоиди бидејќи семето е суво.

Семки од афион, цели или мелени, може да се најдат на полиците на секоја продавница за храна, обично во пакувања од 200-250 g. Чувајте ги на темно и суво место до датумот означен на пакувањето.

Иако Европејците знаат само син афион, Азија, Блискиот исток и особено Индија, користат бел афион. Од афион, исто така, се произведува одлично масло што може да биде прифатлива замена за маслиновото масло.

Подготовка за оброк од афион
Микроорганизмите и витамините ја ублажуваат раздразливоста, стресот, ја стимулираат концентрацијата и расположението.
Кај нас, афионот најчесто се користи при подготовка на колачи, но може да се дадава и во солени јадења да добијат нов, сè уште неоткриен вкус. Во подготовката на леб и млечни ролни, афионот главно се користи за посипување. Обидете се на тестото за медитеранска погача наместо рузмарин, ставете пропржен кромид, рендан пармезан и афион или исечете мали тортили користејќи помали калапи, а потоа премачкајте со јајце, малку вода и сол, посипете со семе од афион и печете ги на 180 ° C околу 15 минути. За ладни сендвичи можете да ги мешате семките од афион во мајонез и сенф, а за топли сендвичи, да подготвите мешавина од путер, сенф, ситно исецкан кромид и семки од афион, да се распоредат преку сендвичи од шунка и сирење и да ги испечете кратко во рерната.

Во комбинација со стопен путер, истурете семки од афион над њоки или традиционални италијански равиоли на Венето, полнети со рендано цвекло и рикота со трошки од леб.

Можете исто така да додадете претходно печен афион во преливи за салата. Додајте ги семето од афион во класичниот вински оцет, маслиново масло, сол и бибер, потоа истурете го преку зготвената салата од пилешко и нектарина со додавање на ореви. Варените тестенини, аспарагус, млад кромид и пушен лосос можат да бидат на салата од мајонез и крем од афион.

Сега, да се потсетиме на десерти од афион. Од традиционалното семе од афион, пита со тиква, пити и рафинирани колачи во комбинација со деликатесен мармалад, ореви и темно чоколадо. Афион може да се додаде во тесто за мафини со додавање на шумско овошје, тесто за палачинка, кое потоа се сервира со сос од кајсија или како дел од традиционалниот божиќен украински пудинг направен од пченица, бадеми, мед и суво овошје со топла арома на цимет.

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close