вестиМакедонијаТоп вести

Агрометеоролозите најавуваат можни измрнузање на овошките

Заради ниските температури што беа присутни  за време на викендов , а се очекува да продолжат и оваа седмица агрометеоролозите  предупредуваат дека се можни измрзнувања.   Долж Повардарието каде цветањето на кајсијата беше и најрано забележано, при што на некои стебла од рани сорти има и зачеток на плод, фаза која е многу осетлива и температури од -1 оС можат да предизвикаат измрзнувања.

Се препорачува на земјоделските производители доколку се во можност да преземат мерки на заштита на овоштарниците со зачадување, мерка, која при вакви температури може да има позитивно влијание.

Сепак критични температури но со послаб интензитет се очекуваат и во наредните денови се до викендот, при што и препораките остануваат, се вели во Вонредната агрометеоролошка  прогноза за оваа седмица.

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close