вести

Цената на кафето го достигна минимумот од пред 12 години

Цената на кафето ја достигна најниска вредност од пред 12 години, пишува „ФТ“. Главните причини за ова се хиперпродукцијата, е сложената економска ситуација во Бразил, која веќе многу години е најголем производител на кафе и депрецијацијата на националната валута во земјата.

Бразилскиот реал загуби 22 отсто од својата вредност уште од почетокот на 2018-та година, според „Блумберг“.

Проблеми со ниските цени на кафето се среќаваат и кај други големи производители, како Колумбија и Гватемала, информираат од „ФТ“.

Во Колумбија, поради ниските цени, се повеќе и повеќе земјоделци се свртуваат кон растење на кока, чии листови се користат за производство на кокаин.

Во Гватемала, се повеќе и повеќе земјоделци се откажуваат од кафеот и се иселуваат во соседните земји за да бараат подобро платена работа.

Цената на кафето достигна цена помала од 1 долар за килограм (0,453 кг), што е многу пониско од производствената цена на големите производители. Во Колумбија, просечната цена на кафе е околу 1,20 долари, а во Ел Салвадор – 1,50 долари за килограм.


 

denar.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close