fbpx
Вести

Цената на кафето расте шести месец по ред

Најавата за првиот мраз во Бразил и растот на вредноста на бразилската национална валута реал кон доларот, ја поскапеа цената на кафето во јуни на највисоко ниво од април 2015 година.

cenata na kafeto raste shesti mesec po red

 

Ваквите движења на меѓународните пазари на кафе се последица пред се на силниот раст на бразилскиот реал, поради што произведувачите во земјата не ја продаваат стоката на странските пазари.

Најголеми промени се воочени во цената на сортата „арабика“, која бележи раст од 8 отсто, додека цената на „робуста“ скокна за 2,4 отсто.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close