ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Одгледување на „cherry“ домати

Многу малите сорти на домати развиваат масовни плодова маса од 10 до 15 g, додека тие се нешто со поголема маса до 30 g. Зрелите плодови може да бидат црвени, црвено-портокалови и жолти. Плодовите од домати содржат значително повеќе сува материја (дури и повеќе од 10%) и растворливи материи од сува материја, што значи дека имаат поголема хранлива вредност. Поради поповолниот однос на шеќер и киселина, ароматичниот вкус е уште посладок.
Услови за одгледување
Во одгледувањето домати на отворено, растот и развојот се ограничени со температурата, водата и достапните хранливи материи. Ако, по засадување на температура од околу 10 ° C или пониска за неколку степени, запрува растот и пожолтување на листовите се јавува. Оптималните дневни температури за одгледување на домати се 20 до 25 oC и 13 до 17 oC ноќе, со релативна влажност на воздухот помеѓу 60 и 70%. Поради тоа, не се препорачува садење на садници пред 1 мај во Медитеранот, а на 10 мај во континенталниот дел. Високите температури во текот на летниот период, проследено со ниска релативна влажност на воздухот, може да предизвикаат распаѓање на цветот, бидејќи при температури над 30 ° C, се намалува ртење на поленот. Наводнувањето во зависност од видот на почвата и температурата, е на секои два до пет дена. Целта е да се одржи влажноста на почвата на 60 до 70% полски воден капацитет (PVK) за време на вегетативниот раст и до околу 80% PVK за време на оплодувањето. Оброците на наводнување во почетокот се движат од 10 до 15 L / m2 и во полна вегетација од 20 до 25 L / m2. Со системот на капнување, исто така, врши фертиригација, односно додавање на водата растворливи ѓубрива. Доматот лесно се вкопува, а на делот од стеблото брзо се развиваат корени и расте малку подлабоко отколку што беше во сад.
Врзување
За високи садници потребно е да се обезбеди поддршка. Во одгледувањето на високи сорти како поддршка се користат дрвени плочки за секоја билка или помеѓу 3 до 4 метри проредени изолатори помеѓу два до три реда жица. Само еден ред жици може да се стави на предодредената висина на доматот, на кој растенијата се врзани од врзивно средството кое постепено се обвиткува околу билката.
Стебленцето на доматите расте во дебелина до дијаметар од 2,5 см, што мора да се земе предвид при врзувањето. Поради неговата култура и повеќе растојанието во ред ред проред е 80 до 100 см, кое растојание варира од енергијата и раното зреење на сортата (30 до 40 см, а рани 50 до 70 см над сорти).
Под поволни услови, доматите имаат богат вегетативен раст и по садењето брзо ги развиваат гранките во пазувите на развиените лисја. Со високи сорти, пречките се отстрануваат со рака, нож или ножици кога растат до 5 см, што се нарекува завиткување. Ако плодовите не се добро заштитени со лисја, може да се чини дека мастите предизвикани од интензивна сончева светлина. Околу 30 до 40 дена пред планираниот период на берба, врвовите може да се излупат, со три листови кои се оставени над последната јама и од врвот се отстранети. Целта на оваа мерка е да се забрза созревањето и да се зголеми големината на плодот.
Берба
Доматите се берат поединечно или во грозд. Поединечните плодови се собираат со чаша обично двапати неделно. Ако целиот грозд се бери, тогаш постојат плодови со различен степен на зрелост. Помалку зрелите плодови може да се собираат дури и по бербата неколку дена на собна температура. Во гроздот се развиваат поголеми плодови, ако за време на вегетацијата се кратат гранките на цветот.

Валентина Соколовска
за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close