вестиМакедонијаТоп вести

Дали јагнешкото месо наменето за странство заврши на домашната трпеза?

Вкупниот извоз на земјоделските производи од земјава за првите четири месеци од годинава е намален за 16 милиони евра, вели за Денар министерот за земјоделство Трајан Димковски. Оваа година, од јануари до крајот на април вредноста на извезени земјоделски производи изнесува 160 милиони евра, додека пак во истиот период лани вредноста на извозот била за 16 милиони евра повисока и изнесувала вкупно 176 милиони евра. И узозната страна бележи намалување на вредноста,  лани во анализираниот период увезени се земјоделски производи  во вредност од 276 милиони евра, а годинава увозот достигнал 260 милиони евра.

 

Прв производ кој е на удар од корона кризата е јагнето кое се извезува, икнформираат од ресорното министерство. Податоците кои ги добивме од кај нив велат дека во 2019-та година од први јануари до 31-ви април се извезени вкупно 1,6 милиони килограми јагнешко месо, а додека во истиот период во 2020-та година извозот е намален на 1,2 милиони килограми. Што претставува намалување од 400 илјади килограми. Според пресметките на министерот за земјоделство Димковски, тоа во пари значи, ланскиот извоз за истиот период бил вреден осум милиони евра, оваа година нешто повеќе од шест милиони евра. Димковски вели дека редовната амортизација е некаде околу 110 илјади јагниња, така да со оваа бројка се очекува зголемување на стадата но, и амортизацијата на ударот.

„Претчуствувајќи ги последиците, Владата пред еден месец по предлог на Министерството за земјоделство направи измени во Уредбата каде што овозможивме нешто што го договоривме со одгледувачите на овци, како може да го амортизираме намалувањето на извоз на јагнето. Па така, имавме зголемување на субвенции за одгледување на женско јагне каде се покачија на 2500 денари, сѐ со цел да се зголеми и бројот но, и да овозможи на самите сточари да им се исплатат поголеми количини од субвенциите. Можам да кажам дека во 2020-та околу 50 илјади женски јагниња повеќе се оставаат. Во вкупни бројки тоа би значело околу 160 илјади јагниња оставени за амортизација.“

Целиот текст може да го прочитате на следниот ЛИНК.

Извор:Денар.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close