fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Дваесет Бугари станаа овчари со тапија, меѓу нив и ИТ експерти и градежници

Георгиев има млекарница, а муштериите кои ги пробале производите дошле на лице место да видат каде и како се одгледуваат животните.

Како да се направи летна колиба од трска, да се молзат овци со рака и како да се водат стада по 10-15 километри низ планината, кои се разликите помеѓу расите на овци и кози… Ова се дел од темите на кои се обучуваа првите 20 студенти на Академијата за овчари, вели сопственикот Тодор Георгиев од Кресна, пренесува „24Часа.бг“.

Георгиев има млекарница, а муштериите кои ги пробале производите дошле на лице место да видат каде и како се одгледуваат животните. Затоа, решил да собере група од 20 луѓе кои ќе поминат 10 дена во планина.

-Имаше луѓе од ИТ секторот, сопственик на градежна фирма, угостители, трговци итн – набројува Георгиев, кој на сите нив им ги пренел сознанијата што ги има за одгледување на ретки раси – каракачански овци и калоферски кози.

Дедо му ги одгледувал овие автохтони раси во Пирин, потоа татко му, а сега тој и неговото семејство имаат стадо од близу 1.000 овци. Вели дека не е лесно да се одгледуваат високопланински стада. Тие се искачуваат во лето до 2.600 м надморска височина и таму поминуваат 3 месеци. Потребно е посебно знаење како се стадо стадо од стотици животни по тесните планински патеки.

„Повеќето студенти стануваа со мене во 6 часот наутро. Првата задача ни беше да ги измолземе овците, тоа мора да се направи рачно. Им покажав и како се прави летна планинска колиба со материјали при рака. Таму се носат животни за молзење, обезцрвување итн. Но, генерално нашите животни пасат надвор цела година, тие наоѓаат и пасиште во зима, додава Тгеоргиев.

Конечно, сите добија сертификати. Некои од учесниците на курсот ковале шајки за прв пат, други дури сега сфатиле дека има такви стари бугарски раси.https://www.slobodenpecat.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close