fbpx
Вести

ЕУ ја продолжи употребата на канцерогениот глифосат на пет години

Европската унија ја продолжи лиценцата за употреба на глифосатот и покрај предупредувањата на активистите за заштита на животната средина дека е канцероген.

Глифосат е компонента на Раундуп (Roundup), светски популарен хербицид, и ќе се користи во земјоделството и во следните пет години.

Активисти за заштита на животната средина бараа забрана за употреба на глифосат, по тврдењата дека неговата употреба е поврзана со ракот.

Земјоделците, кои тврдат дека супстанцијата е безбедна за употреба, бараа дозвола за негова употреба 15 години.

Меѓународната агенција за истражување на ракот, објави дека глифосат е „веројатно канцероген за луѓето“, но неговата забрана ќе го потресе земјоделскиот сектор во Европа, поради неговата широка употреба.

Актуелната дозвола истекува во декември.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close