fbpx
Вести

Гарантен Фонд за земјоделски кредити ќе има наскоро

Кредитирањето во земјоделството не треба да ги надомести само ограничените финансиски можности на земјоделците. Според експертите, парите им се неопходни и поради специфичниот начин на производство, односно несигурноста колкав ќе биде очекуваниот род, променливите цени и долгото време и трошоците од почетокот до продажбата на финалниот производ.

Банките секогаш се претпазливи кога е во прашање одобрувањето на земјоделските заеми. Засега во овој сектор има неколку можности за полесен пристап до банкарските кредити.

Годинава се предвидени 30 милиони денари за субвнеционирање на каматите за инвестициите преку ИПАРД програмата.

Исто така во најскоро време треба да профункционира и националниот Гарантен фонд кој ќе биде жирант за земјоделците за кредитите земени од комерцијалните банки. Со овие средства е обезбедена гаранција за максимум 50 проценти од висината на добиениот кредит чија вредност може да биде најмногу до 500.000 долари.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close