fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Во апприл повисоки трошоците за зеленчук и овошје, пониски за горивата, облеката

Трошоците на животот во април годинава, во однос на претходниот месец бележат раст од 0,1 отсто, а во однос на април лани намалување од 0,1 отсто.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во април 2020 година, во однос на претходниот месец изнесува 100.1, а индексот на цените на мало изнесува 99.5.

Пораст на индексите на трошоците на животот во април 2020 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежиот и разладениот зеленчук освен компирот и другите коренести плодови за 9.1 %, свежото и разладеното овошје за 9.0 %, рибата и морските плодови за 1.2 %, сувото овошје и јаткастите производи за 0.9 %, јајцата, прехранбените производи неспоменати на друго место, виното за 0.8 %, пивото за 0.6 %, сирењето и урдата, маслото и маснотиите за 0.5 %, лебот и житата за 0.4 %, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи, жестоките пијалаци за 0.3 % и јогуртот за 0.2 %.

Во април 2020 година, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај телефонската и телефакс-опремата за 2.6 %, обувките за 1.8 %, резервните делови и приборот за сопствени превозни средства за 1.1 %, малите електрични апарати за домаќинствата, другите медицински производи за 0.4 % и снабдувањето со вода за 0.3 %.

Намалување на индексите на трошоците на животот во април 2020 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај газираните пијалаци за 0.3 % и помалку масното млеко за 0.2 %.

Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај течните горива за домаќинствата за 20.3 %, горивата и мазивата за сопствените превозни средства за 17.0 %, гасот за домаќинствата за 7.0 %, информатичката опрема за обработка на податоци за 3.3 %, моторните возила за 1.4 %, игрите, играчките и хобијата за 1.2 %, облеката, опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики за 0.5 %, фармацевтските производи, електричните апарати за лична хигиена за 0.4 %.

Индексот на трошоците на животот во април 2020 година, во однос на април 2019 година, бележи намалување од 0.1 %, а индексот на цените на мало бележи намалување од 1.3 %.

Слични написи

Back to top button
Close