fbpx
ВестиСовети

Исхрана на млечни крави

kravi

Неколку напомени:

 • Кабастата храна со добар квалитет е основа за висока млеко продукција. Кравите треба да добиваат толку колку што сакаат да изедат: јаслите треба да бидат празни само кога ќе се чистат!

 • Хранете ги кравите со кабаста храна и концентрат спрема фазата на лактација и млеко производството.

 • Поделете ги кравите на групи спрема фазата на лактација.

 1. Пресни крави (0-3 месеци после телењето)

 2. Крави кои се во лактација повеќе од три месеци

 3. Пресушени крави

 • Кравите во рана лактација хранете ги повеќе со пченкина силажа (високо приносните крави), а исто така и кравите кои се во лактација повеќе од три месеци (крави со пониски приноси). Не му давајте пченкина силажа на пресушените крави кои се во добра кондиција.

 • Давајте им луцеркино сено секокаш повеќе отколку што можат да изедат. Остатокот давајте му го на старите јуници.

 • Дневната дажба за високо продуктивни крави во рана лактација (0-3 месеци после телењето) на пример би изгледала:

 • 20-25 кг пченкина силажа

 • Голема количина на луцеркино сено (колку што можат да изедат)

 • 1-2 кг концентрат богат со протеини (соино брашно)

 • максимум 12 кг концентрат (16% сварливи протеини).

 • Дневна дажба за крави кои се во лактација повеќе од три месеци:

 • 12-16 кг пченкина силажа

 • Голема количина на луцеркино сено (колку што можат да изедат)

 • Над 10 кг млеко: 1 кг концентрат за 1.5 кг млеко.

 • Дневна дажба за пресушени крави:

 • Без пченкина силажа (или малку ако кравите се во лоша кондиција)

 • Голема количина на луцеркино сено (колку што можат да изедат)

 • Хранете ги со минерали (сиромашни со калциум за да ја избегнете млешната треска).

 • Пресушените крави почнете да ги храните со пченкина силажа и 1 кг концентрат 1 недела пред терминот за телење.

 • Зголемувајте ја количината на концентрат пополека после телењето: прво со1 кгдневно а после 1 недела со 0.5 кг дневно се додека не се дојде до максимумот од околу 12-14 кг .

Советник во АПРЗ Петра Трајковски

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close