fbpx
Вести

Измените во законот за персоналниот данок нема да им наштетат на земјоделците вели премиерот Заев

Промените во персоналниот данок нема да им наштети на земјоделците уверува премиерот Заев. Сите оние кои ќе остварат годишни приходи до 1 милион денари ќе бидат даночно ослободени на тој начин што на заработката ќе платат данок од 2 отсто но на крајот на годината парите ќе им бидат вратени назад.

Претходно на измените во законот за пероснален данок реагираа и земјоделците, посочувајќи дека измените ќе отвори простор за манипулација со откупната цена.

Од идната година земјоделците ќе ја добијат и зелената нафта. Поевтиното гориво го побараа самите производители откако беше донесена одлука за поскапување на нафтата за три денари од следната година.

Денеска беа потпишани и првите договори за добивање на финансиска подршка од неповратни 10 илјади евра за млади земјоделци кои имаат желба да се занимаваат со земјоделска дејност. Парите ќе можат да ги искористат за инвестиции во производни капацитети или за купување на нова механизација.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close