вести

Измрзнаа лозовите насади во Тиквешијата, нов проблем за лозарите од овој регион

(Oвој напис е објавен на: март 4, 2017)

izmrznaa lozovite nasadi vo tikveshijata nov problem za lozarite od ovoj region

Ниските температури во тиквешијата беа немилосрдни кон лозарите од овој регион. Изминатата недела беше регистрирани екстремно ниски температури кои предизвикаа мрзнење на некои сорти лозов насад и до 60%. Штетите се огромни. Лозарите се соочуваат со уште еден проблем,-22 степени целзиусови беа измерени во  некои делови од тиквешко кои допринесоа измрзнувањето кај сортата Вранец и тоа до 40%.

Од трпезните сорти големо измрзнување од 40 до 50% има кај сортата Афус Али, од 45 до 60% кај Мишел, околу 70% кај Рибиер и 50% кај сортата Кардинал.Што се однесува до смедеревката која е можеби и најзастапената сорта во Тиквешијата, кај неа е регистрирано измрзнување од 30%, додека пак кај Бургундецот некаде окоу 25%. Сортата Шардоне е измрзната од 15 до 25%  а кај Темјаниката измрзнувањето е 25%.

Кај сортите Каберне и Жилавка има најмало измрзнување од 10%. Најголем процент на измрзнување има регистрирано кај сортата Сира 70%. Експертите велат дека доколку и во наредниот период има вакви бранови со екстремно ниски температури повторно ќе има мрзнење кај виновата лоза, но и кај овошните насади.

Лозарите сеуште ги немаат добиено субвенциите, не им е исплатено грозјето од пред две и три години а винаријата “Повардарие” која минатата година откупи најголем процент од тиквешкото грозје, најави стечајна постапка. Мрзнењето на лозовите насади е “капак” на сите проблеми.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close