fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Државата ќе се задолжува кај граѓаните, наскоро ќе издаде народни обврзници

Граѓанските обврзници најверојатно ќе бидат понудени пред годишните одмори и ќе имаат рок на доспевање од две години.

Наскоро и граѓаните во Македонија ќе можат да инвестираат во таканаречени граѓански или народни обврзници што ќе ги издаде Министерството за финансии и за тоа да добијат соодветен надомест, односно камата. Оваа новина пред хрватски инвеститори денеска ја најави Дејан Николовски, првиот човек во одделот за јавен долг во Министерството за финансии кој рече дека обврзницата ќе биде двегодишна.

„Планираме да издадеме она што Хрватска веќе го направи, граѓанска обврзница. Нашата намера е тоа најверојатно да биде пред летните одмори. Ќе се обидеме да ги убедиме нашите граѓани да имаат доверба во државата и инвестираат во сигурни хартии од вредност и за тоа да добијат сигурен прилив“, рече Николовски зборувајќи за можностите за развој на пазарот на капитал во Македонија во рамки на настанот „Денови на македонскиот пазар на капитал“ во организација на Македонска берза и Загрепска берза, кој примарно е наменет за хрватските инвеститори и финансиски посредници кои доаѓаат во Скопје.

Извор https://nezavisen.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close