fbpx
ВестиМакедонија

Извозот на јаболка лани зголемен за 40,4 проценти

Јаболката носaт најголем извозен приход во споредба со сите останати видови на свежо овошје и зеленчук.

Јаболката носaт најголем извозен приход во споредба со сите останати видови на свежо овошје и зеленчук.
Кои биле најголемите извозни пазари за македонските јаболка во изминатата 2020 година?
Во текот на изминатата 2020 година од Македонија биле извезени јаболка во вредност од 25.8 милиони евра, што е зголемување за 40.4 проценти или за 7,4 милиони во споредба со претходната 2019 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.
Јаболката го имаат лидерското место како најизвезувано овошје за минатата година со учество д 43 проценти во вкупниот извоз на овошје од земјава.
Минатата година биле извезени 91,6 милиони тони јаболка, што значи дека просечната постигната цена изнесувала 0,28 проценти по килограм.
Прочитајте на линкот
Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close