fbpx
ВестиСовети

Како би требало да изгледа функционален кокошарник

kokosarnik

Секој знае дека декоративната живина се разликува по темперамент. Значи, постојат мирни, живи и немирни раси. Она што ќе го одберете како одгледувач или љубител, многу зависи од вашиот темперамент и вашите желби, и над се од просторот кој го имаш.

Треба да се знае дека секоја раса бара повеќе или помалку одреден простор. Кој има малку простор, ќе мора да одлучи да ги негува џуџестите раси. Идеално е ако имате земја со влага во близина каде се вашите миленици ќе најдат црви, камења, трева и се друго што е потребно за нормален развој.

Поминаа деновите кога нашите предци чуваа живина во слободен простор и кога ноќта спијат на гранките на дрвјата. Мора да биде јасно, декоративната живина е како сите други живи суштества чувствителна на дожд, ветер, прекумерна топлина или влажност.

Во овој контекст, денес можеме да кажеме со сигурност дека не постои домаќинство во село или во предградијата на големите градови или малите, што не расте живина и дека имаат недостаток на соодветно сместување. Модерни одгледувачи се обидуваат на декоративната живина и  обезбедат потребнит услови за живеење.

Покрај други, во овие услови ги вклучуваме и функционален кокошарник и соодветен излез, меѓу многу услови на животната средина, тие имаат значаен удел во истовремено создавање на “дома” за нашата украсна живина. Од квалитетот на материјалот од кој кокошарник е направен и од животните услови кои ги нуди, ќе зависи здравјето и својствата на производството (капацитет, одгледување, одгледување на подмладок, итн.) на декоративната  живина која што ги презедовме во нашето јато.

Од било каков материјал да е изграден (дрво, тули, итн) кокошарникот мора да исполни одредени услови неопходни за непречен живот петлите и кокошките избрани од одредена раса на живина ,да е простран и светол, да обезбедува добра изолација од надворешната температура (ѕидови, таванот, покрив), подот да е добро изолиран од влага за да се заштити јатото од промаја и разни штетници и предатори, и лесно да се чисти и дезинфицира.

Кокошарникот мора да биде сув, простран, сончев, лето студен и топол во текот на зимата и лесно хигиенски да се одржува.

КАДЕ ДА СЕ ПОСТАВИ КОКОШАРНИКОТ: Кокошарникот се поставува на најсоодветното место во градината. Земјата околу мора да ги исполнува следниве услови: да биде растресита и пропустлива, така да по атмосферски врнежи да не се создадат барички или да држи влага. Таа е погодна ако земјата е покриена со трева или ако постојат листопадни и зимзелени дрвја.

ГОЛЕМИНА НА КОКОШАРНИК: Како норматив во однос на зоохигиенските барања во однос на густината на населението, во просек се пресметува со 0,30 до 0.40 м2 површина по кокошка. Висината на кокошарникот треба да биде најмалку 2,20 m.

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close