Двор и градина

Како се применува зеленото ѓубрење?

(Oвој напис е објавен на: март 4, 2017)

kako se primenuva zelenoto gjubrenje

Освен органските ѓубрива, за исхрана и подобрување на физичко-хемиските својства на почвата се користат земјоделски култури специјални за таа намена, попознати како култури за зелено ѓубрење или сидеранти. За оваа намена најчесто се користат култури од фамилијата легуминозни растенија, кои имаат способност за исхрана од воздухот да го користат азотот, а неговиот вишок да го складираат во кореновиот систем. Културите наменети за зелено ѓубрење имаат пониска хранлива вредност споредена со онаа што ја поседува арското ѓубре. Така, 1 тон зелена маса одговара на 0,3–0,4 тони арско ѓубре. Имајќи ги предвид и манипулативните трошоци кои се однесуваат на транспортот и растурањето на арските ѓубрива, многу поповолна е употребата на култури за зелено ѓубрење. Како култури за таа намена може да се користат повеќе поледелски, градинарски, индустриски и други култури. Најголема примена наоѓаат културите од фамилијата на легуминозните растенија. Како покарактеристични култури ќе ги наведеме лупината, граорот, сточниот грашок, баклавата, фацелијата, инкарнатската детелина, сојата, маслодајната репка и др. Граорицата и сточниот грашок треба да се сеат во смеска со житни култури со цел да им се овозможи побуен пораст.

При изборот на култури за зелено ѓубрење треба да им се даде предност на оние кои обезбедуваат поголемо количество зелена маса. Граорор и грашокот обезбедуваат над 40 т/ха, додека лупината обезбедува поголемо количество растителна маса од 45 до 70 т/ха. Сеидбата на културите за зелено ѓубрење е тесно поврзана со климатските услови, врнежите и непосредните работни операции во насадите. Граорицата и сточниот грашок може да се сеат во есен или напролет така што нивното заорување да биде пред периодот на интензивната заштита на овошките. Најповолно е ако тие се заоруваат во втората половина на мај. Пониските култури, како што се сојата, лупината и други, можат да се засеат подоцна, така што заорувањето се врши во летниот период. Кај сите засеани култури задолжителни се резидбата, собирањето на гранките и изнесувањето на насадите.

Останатите работни операции меѓу кои и фитозаштитните прскања може слободно да се извршуваат и притоа движењето на механизацијата да биде по истите траги. Заорувањето на зелената маса се врши во фазата полно цутење, како и формирање на мешунки. Во таа фаза растенијата содржат најголем процент хранливи материи. Се препорачува пред заорувањето да се изврши ѓубрење со азотни ѓубрива во количество 30–40 кг/ха, кое истовремено ќе послужи како храна за корисната микрофлора која ќе овозможи побрзо разложување на органските материи. Пред заорувањето растителната маса треба да се раздроби и легне на почвата заради подобро заорување и внесување во подолните слоеви во почвата. По обработката, ако нема врнежи, се препорачува површинско наводнување со цел да се забрза процесот на хумификација (разложување на органските материи).

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close