вестиСовети

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Градинарство

(Oвој напис е објавен на: ноември 7, 2018)

Испразнатите градинарски површини се чистат од растителните отпадоци. Потоа
се врши ѓубрење со комбинирано ѓубриво и длабоко орање. При полседната обработка на
почвата препорачливо е да се истретира со регистриран почвен инсектицид против
нематоди и други штетни инсекти и со хербицид против плевели. Потоа почвата се
покрива со фолија, а после една недела фолијата се отстранува и по 2-4недели почвата
повторно се обработува. Доколку температурата е над 10 степени, обработката се врши
порано. Зимските култури може да се посадат по 20 дена.
Овај третман се прави еднаш на 3 години.
Оранжериите до 1 декар препорачливо е да се испрскаат со 1% раствор од
формалин, по што оранжеријата се затвора на 1-2 денаа после се проветрува. Во
оранжериите каде што има и правилно функционира инсталацијата за проветрување,
формалинот се внесува преку не и тоа околу 60 литри за 3000 метри кубни воздушен
простор. Оранжеријата се затвора 1-2 дена и потоа се проветрува.
На почетокот на месецот се врши сеидбата на доматите и краставиците за
зимското, оранжериско производство, при што семето треба да биде деконтаминирано.
Сеидбена норма:
– Домати – 30гр. или 4000 растенија на хектар
– Краставици 50 – 60гр. или 2200 растенија на хектар
– Пипер – 120 – 140гр. или 4000 растенија на хектар.

 


 

agencija.gov.mk

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close