Вести

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ Овоштарство

Во втората половина на декември, дневните и ноќните температури најчесто имаат
негативни вредности и овошните дрва преминуваат во зимски одмор. Сепак,
најпосветените овоштари може да ги искористат зимските месеци за некои итни зимски
заштитни активности.

Зимските, а и сите останати третирања против болести и штетници, не би биле доволно
ефикасни, доколку физички не се одстранат гнездата во кои презимуваат гасениците или
јајцата на штетниците. Кога ке дозволат временските услови, потребно е да се испрскаат
овошките со 2% раствор на бордовска чорба против габични болести и против антракноза
и дидимела кај малините и рибизлите. Овошките кои се нападнати од грини, лисни и
штитоносни вошки треба да се испрскаат со минерални масла во соодветна
концентрација на растворот, а младите овошки да се заштитат од зајаци со соодветни
репеленти.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close