fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Кандован- село изрезбано во карпа

Селото Кандован е познато по својата прекрасна карпеста архитектура која е резултат на вулкански активности и рачно врежани градби.

Кандован е неверојатно село сместено на планинското крило на Султан Даги, планината Сабалан, лоцирано во северозападен Иран. Селото Кандован е познато по својата прекрасна карпеста архитектура која е резултат на вулкански активности и рачно врежани градби. Жителите, во основа, ја издлабиле секоја просторија од куќите во карпите како кујни, ходници, па дури и камени рамки за да направат прозорци за собите, а подоцна и да ги украсуваат со шарени стакла. Селото Кандован е единственото пештерско село кое сè уште се користи денес.

Повеќе на линкотhttps://nezavisen.mk/kandovan-selo-izrezbano-vo-karpa/

Селото Кандован има студена и долга зима, што го прави  безбедно засолниште од топлото и студеното време, како и од инвазијата на непријателот. Општо земено, повеќето од овие куќи имаат два ката, а во некои случаи, три, па дури и четири ката кои не се поврзани едни со други однатре. Руралните луѓе си создале куќи, магацини и  работилницата во рамките на овие карпи. Повеќекатните куќи и скалите обично се наменети за поврзување на секој кат со друг. Во селото исто така има јавни објекти од бања, училиште, воденица до џамија.
Kandovan Village

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close