вести

Ќе се доделуваат субвенции за селски куќи да се пренаменат во туристички цели

selo

Министерството за економија објави јавен повик за доделување субвенции за туристички цели на селски домаќинства.

Финансиската поддршка е во износ од 60 проценти од докажаните трошоци, но не повеќе од 200.000 денари и истата ќе биде наменета за набавка на опрема и инвентар, како и за уредување на просторот на селски домаќинства.

Субвенциите ќе се доделуваат за изградба или адаптација на селски куќи на домаќинства кои ќе даваат угостителски услуги.

Критериумите кои треба да ги исполнат домаќинствата се:

  1. Објектот да е уреден и опремен согласно традицијата на крајот во кој се наоѓа
  2. Да подготвува и послужува топли и ладни јадења, пијалоци и напивки вообичаени за крајот во кој се наоѓа селското домаќинство
  3. Да нуди услуги за сместување (најмногу до 5 соби)
  4. Надворешниот изглед на куќата да биде без оштетување и знаци на дотраеност, а околината да биде уредна

Рокот за пријавување е 30 септември 2018 година, а финансиските средства ќе се делат врз основа на принципот “прв дојден, прв услужен“.


 

шеталиште.ком.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close