fbpx
Вести

Ќе се намали производството на млеко во ЕУ

Со укинувањето на производните квоти за млеко на 31 март во 2015 година, Европската комисија ја отвори Пандорината кутија па сега се обидуваат да ја решат настанатата штета. ЕК сака проблемот поради зголеменото производство, таложењето на резервите, предизвикани и од руското ембарго, да го реши со усвојување на Закони за редукција на производството на млеко.

kje se namali proizvodstvoto na mleko vo eu

 

„Европа е преполна со резерви, што предизвика пад на цените, па до неодамна рентабилното стопанство е принудено да ги затвара фармите. Законот на ЕК на сила стапи на 11 септември, па на млекопроизводителите им останува краток рок за подготовка” – вели Мирослав Ковач, секретар на здружението ОПГ Живот.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close