fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Климатските промени ја будат вегетацијата 2-3 недели порано

Пролетниот мраз го уништува плодот

Земјоделскиот факултет во Штип го одржа четвртото научно советување на кое стручната фела потенцираше неколку суштински прашања од дејствувањето на науката во сферата на агрозаштитата и производството на квалитетна и здрава храна. Како примарно прашање тие ги нагласија климатските промени кои генерално придонесуваат да се намали интересот за аграрот, а на земјоделските факултети да има помалку студенти.

„Досегашните анализи кажуваат дека во последните неколку години климатските промени диктираат поместување на вегетацијата, па имаме ситуација почетокот на вегетацијата да е за 2-3 недели порано и аналогно на тоа, и сите редовни работи на земјоделците се поместуваат за толку време. Но, таквото поместување предизвикува ризик, најмногу поради фактот што плодот се формира во време на традиционалниот пролетен мраз“, вели Горан Басовски од Управата за хидрометеоролошки работи, кој додава дека оваа година тоа не се случи.

Целиот текст на sdk.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close