fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Кои банани се најдобри, а кои треба да се избегнуваат?

Некои луѓе претпочитаат зрели, меки банани, додека други претпочитаат да јадат позелени.

Во зависност од зрелоста, бананата различно влијае на телото.

Некои луѓе претпочитаат зрели, меки банани, додека други претпочитаат да јадат позелени.

Зрелите, малку зеленикави банани и презрелите со темни дамки имаат различни ефекти врз телото.

Нутриционист објаснува кои се најздравите за јадење.

Презрели банани со темни дамки
Колку бананата е потемна, односно колку повеќе темни дамки има, толку е побогата со витамините Б и Ц, содржи калиум и антиоксиданси. Полесно се вари. Целите кафени банани се преполни со антиоксиданси. Ваквите банани во основа се полни со шеќер кој е направен од скроб. Послатки се, поради што многумина ги користат при подготовка на колачи.

Зелени банани
Зеленикавите и поцврстите банани се богати со пробиотски бактерии кои се добри за здравјето на дебелото црево. Тие содржат помалку шеќер од целосно зрелите банани и повеќе скроб. Скробот е одговорен за подолго чувство на ситост. Истражувањата сугерираат дека недоволно зрелите банани се 80 до 90 проценти јаглехидрати, кои како што созреваат бананите се претвораат во слободни шеќери. Затоа е подобро луѓето кои страдаат од висок шеќер во крвта и дијабетес да јадат помалку зрели банани, вели британскиот нутриционист Ријанон Ламберт за „Дејли мејл“. Тој додава дека зелените банани содржат отпорен скроб кој луѓето не можат да го сварат и со кој се хранат бактериите. Како што бананата станува позрела, скробот се претвора во едноставен шеќер и полесно се вари.

Жолти банани
Зрелите банани се полесни за варење и подобра опција за луѓе кои имаат проблеми со запек, а сите видови се богати со калиум. Кога станува збор за консумацијата на бананите и влијанието врз здравјето, треба да внимаваат единствените луѓе кои имаат висок шеќер и дијабетес, вели нутриционистот.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close