fbpx
Вести

Колку чинат цигарите во најскапите градови во светот?

Растот на цената на цигарите е тренд кој е присутен во повеќето земји, најмногу поради високите акцизи, но и поради штетноста врз здравјето.

kolku chinat cigarite vo najskapite gradovi vo svetot

 

Откако неодамна беше објавена листата на најскапи градови на светот, Бизнис Инсајдер одлучи да провери колку цигарите чинат во овие градови. Во предвид е земено едно пакување од 20 цигари.

Според оваа анализа цигарите се најскапи во Лондон (14.30 долари), потоа Њујорк (13.67 долари) и Сингапур (9.15 долари). Њујорк, пак, има највисок данок на цигарите меѓу сите Американски Држави, а тој е во износ од околу 4.35 долари на кутија.

cigari-cena-480x320

Анализата покажала дека одредени градови како што се Копенхаген и Сеул, иако важат за едни од поскапите во светот, имаат доста пониски цени на цигарите, отколку што може да се очекува. Така во Копенхаген цигарите чинат 6,41 долари, а во Сеул 3,71 долари.

На оваа листа се најдоа и Женева (9.08 долари), Цирих (8.57 долари), Париз (7.85 долари), Лос Анџелес (7.74 долари) и Хонг Конг (7.48 долари).

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close