fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Ковачевски: Со антикризните мерки успешно се справуваме со увезената инфлација и ценовните притисоци

Дополнително се зголемува цената на транспортот и на производствените трошоци на преработувачката индустрија во секој сегмент.

Премиерот Ковачевски посочи на фактот дека инфлаторните движења во сите европски држави се идентични и тие произлегуваат од зголемената цена на енергенсите на светските пазари, од зголемените цени на храната но и од зголемените цени на суровините, со што дополнително се зголемува цената на транспортот и на производствените трошоци на преработувачката индустрија во секој сегмент.

Тој дополни дека е во постојаната комуникација и координација со Министерството за финансии и Народната Банка за соодветно адресирање на инфлаторните движења преку фискалната политика, кои ги вклучуваат и 26-те мерки кои опфатија намалување на даноците, односно на приходите на државата, со цел да се намали ценовниот притисок, односно да нема зголемување на цените на електричната енергија, на горивата и на основите прехранбени производи.

„ Сега секојдневно во Министерството за финансии се прават анализи до кога тие мерки се издржливи и на каков начин ќе бидат модифицирани со оглед на тоа што не смееме да ги доведеме производствените капацитети во ситуација да мора да работат со загуби бидејќи во тој случај ќе станат неликвидни и до сега одлично се менаџира тој процес“, истакна премиерот Ковачевски.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close