fbpx
Рурален туризам

Куратица лидер во развојот на руралниот туризам

kuratica lider vo razvojot na ruralniot turizam

Македонските села магнет за туристите. Во охридскиот регион лидер во развојот на руралниот туризам е селото Куратица каде туристите уживаат во органската локална храна, чистиот воздух и живописната природа. Ова село веќе им е познато на холандските туристи кои во лето одат таму на организирано сафари со магариња. Месната заедница на ова село се труди да привлече гости и во зимскиот период.

Претседателот на месната заедница вели дека потребно е и мештаните да се вклучат во активностите за развој на руралниот туризам преку обезбедување услови за престој на гостите.

Курајчани се надеваат дека наскоро ќе се оствари и нивниот долгогодишен сон за поставување на ски лифт на планинските падини над селото, со што Куратица ќе прерасне во зимско-рекреативен центар за југозападниот регион на Македонија.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close