fbpx
ВестиДвор и градинаТоп вести

Лале- неговото значење и симболика

Растејќи во почетокот на летото во сите бои, лалињата играат важна улога во многу домашни цветни градини.  Без разлика дали сте заљубени во лалиња откако сте прошетале низ илјадници хектари во Холандија или сте разгледувале во продавница за цвеќиња, можете да дознаете повеќе за историјата на третиот најпопуларен цвет во светот и за тоа што симболизира.

Што значи цветот лале?
Иако не е најмодерниот цвет во градината, убавината и грациозноста на лалињата значи дека цветот стана симбол за значења како:

Совршена, траен љубов помеѓу партнерите или членовите на семејството
Безвременска страснаљубов
Благородничка природа
Заборавена или запоставена љубов
11-годишнина од свадбата
Изобилство, просперитет и занесеност
Добротворни цели и поддршка на помалку среќните.

Етимолошко значење на цветот лале
Името лале е кратко, но доаѓа со долга историја. Етимолозите во моментот го поврзуваат со персискиот збор за турбан. Сепак, ова најверојатно се должи на лош превод отколку на вистинска алка, бидејќи персиските граѓани сакаа да носат лалиња на своите турбани и списите од Отоманската империја за цветот беа преведени на турски, латински и француски јазик пред да дојдат до името кое сега го користиме. Сите вообичаени лалиња припаѓаат во родот Tulipa genus, но некои варијации се нарекуваат нео-tulipa затоа што тие растеле диви многу генерации, и развиле различни карактеристики.

Симболика на цветот лале
Лалето е класичен цвет на љубовта, иако викторијанците го сметале повеќе за симбол за добротворни цели. Турскиот народ кој првично го одгледуваше цветот го сметаше за симбол на рајот на земјата, правејќи го дел од многу религиозни песни и уметнички дела. Холанѓаните што го популаризираа цветот го сметаа за потсетник за тоа колку може да биде краток живот. Врската меѓу љубовта и страста се развиваше првенствено во 20 и 21 век, но тоа не ја нарушува јачината на симболиката на овој цвет.

Факти за цветот лале
Сите лалиња нудат основна форма на чашка, што ги покажува страните на ливчињата. Темен или светло обоен центар е во спротивност со ливчињата и може да симболизира скршено или нежно срце, соодветно. Цветот се одгледување уште од 13 век, но навистина зеде замав во 1600-тите години кога турските трговци го претставија пред Холанѓаните.

Значења на цветот лале
За разлика од некои други цвеќиња, значењето на лалињата значително се менува во зависност од бојата. На пример:

Жолтата боја е боја на неповторлива или искрена љубов. Испраќање на жолти лалиња на некого значи дека го сакате, но знаете дека тој не ги возвраќа вашите чувства.
Светло црвената боја е боја на страст и совршен љубов. Не испраќајте букет од овие цвеќиња на некој член на семејството или ќе испратите погрешна порака!
Виолетова се поврзува со благородништво, но и изобилството и просперитетот.
Пинк е помалку интензивна љубов и симпатија, а исто така е посоодветен избор за пријателите и семејството.
Значајни ботанички карактеристики на цветот лале
Лалињата се јадат, но не се особено лековити. Нема многу истражувања за потенцијалната медицинска вредност на лалето, дури и во средниот век. Истите цвеќиња што толку ги вреднувале Холанѓаните во 1600-тите години станале рационални оброци на храна во земјата за време на Втората светска војна затоа што имаат скроб и обезбедуваат изненадувачка количина на калории. Ливчињата, исто така, се јадат, што доведува до јадења со полнети цветови од лалиња.

Пораката на цветот лале е…

Лалето не се обидува да импресионира никого. Не се бори да биде различно од розата. Не мора. Поинакво е. И има место во градината за секој цвет.

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close