fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Лебот во Хрватска ист како во Германија, во Турција е најевтино

Најскапо во Швајцарија, лебот во Хрватска ист како во Германија, во Турција е најевтино

Германското биро за статистика (Дестатис) објави анкета споредувајќи ги цените во 36 европски земји. Цените се земени од јули оваа година, што покажува дека животот во Европа е најскап во Швајцарија, додека е најевтин во Турција.

„Без разлика дали станува збор за работа, студирање или одмор, меѓународната споредба на нивото на цената на приватната потрошувачка ви помага да го планирате вашиот буџет за престој во странство“, вели германското биро за статистика.

Швајцарија е најскапа за живеење во Европа, Турција е најевтина

„Трошоците за живот беа најскапите во Швајцарија во јули 2021-ва година. Таму, нивото на цените беше 51 отсто повисоко отколку во Германија. Наспроти, трошоците за живот во Турција беа две третини, 64 проценти, пониски отколку во Германија и најниски од сите земји во споредбата“, се вели во соопштението за печатот.

Освен во Швајцарија, трошоците за живот беа повисоки во повеќето соседни земји на Германија; во Данска, потрошувачите мораа да платат 28 проценти повеќе за да купат репрезентативна кошница со производи, во Луксембург за 25 проценти, во Холандија за седум проценти, во Белгија и Австрија за пет проценти повеќе отколку во Германија, во Франција за четири проценти.

Споредбата со другите европски земји покажува огромни разлики во трошоците за живот: тие беа 40 проценти повисоки во Исланд и 30 проценти повисоки во Норвешка отколку во Германија.

Спротивно на тоа, животот во Полска е 46 проценти поевтин отколку во Германија, а во Чешка 28 проценти.

Во Хрватска, лебот е само еден процент поевтин отколку во Германија

Цените се пониски во Источна отколку во Западна Европа. Во Бугарија, Романија и Босна и Херцеговина, трошоците за живот се околу 50 проценти пониски отколку во Германија. Литванија и Хрватска се 36 проценти под Германија, Шпанија 13 проценти, Италија девет проценти, пишува „Index.hr“.

Во Хрватска, цените на храната и пијалоците се осум проценти пониски отколку во Германија, додека цената на лебот е само еден процент пониска. Месото е 15 проценти поевтино отколку во Германија, рибата 29 проценти, а млечните производи и јајцата пет проценти.

Овошјето и зеленчукот се поевтини за 16 проценти, но затоа алкохолните пијалоци се поскапи за 17 проценти отколку во Германија. Цигарите се 37 проценти поевтини, чевлите и облеката 16 проценти, а рестораните и хотелите во просек се 19 проценти поевтини.

Цените се важни за куповната моќ, но и платитеhttps://denar.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close