fbpx
Вести

Лозарите побрзо ќе ги добиваат парите за откупеното грозје

Винариите и сите откупувачи на вино ќе треба откупеното грозје од наредната реколта да го исплатат до 31 јануари, а не како досега до 30 април.

Ова е една од измените во Законот за вино што Собранието на Република Македонија го донесе во рамки на пакетот закони од областа на земјоделството.

lozarite pobrzo kje gi dobivaat parite za otkupenoto grozje

 

Измените, како што на прес-конфереција истакна заменик-министерот за земјоделство Ванчо Костадиновски, произлегле од средбите со лозарите и се направени на нивно барање.

-Винариите мора да го прифатат фактот дека оние кои сакаат да се занимаваат со производство на вино мора да го почитуваат трудот на лозарите. Има околу 20 илјади лозаропроизводители и нивниот труд и мака мора да се цени. Како Министерство сме должни да го регулираме тоа со закон, рече Костадиновски.

Доколку долгот не биде исплатен во законски утврдениот рок, тогаш винаријата е должна надоместокот од 10 проценти од долгот да го исплати, а ако не, ќе биде избришана од Регистарот и нема да може да врши откуп на грозје.

Исплатата на грозјето од минатата реколта се уште е во тек, а досега се исплатени околу 60 проценти од откупеното грозје.

Дел од пакетот измени усвоени на собраниската седница во вторникот е и намалувањето на административните процедури во корист на земјоделците, односно прибавувањето на потребните документи по службена должност ќе ги врши ресорното Министерство и надлежните иснтитуции.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close