fbpx
ВестиТоп вести

Македонија губи 20 отсто од земјоделското производство поради несоодветно складирање

До 20 отсто годишно достигнуваат загубите во македонското земјоделство поради несоодветното складирање, покажува последната анализа на „Руралана коалиција“.

Во светски рамки, овој тип загуби во агро бизнисот се движат од 5 до 10 отсто.

– Секоја година голем дел од земјоделското производство во Македонија пропаѓа поради несоодветно чување, во импровизирани складишни простории кои се под влијание на временските услови. Ова е една од причините што ги принудува земјоделците да вршат продажба на производите по многу ниски цени или да ги фрлaат, стои во анализата.

Несоодветното чување на производството го намалува квалитетот поради што и цената се намалува.

– Овој проблем се уште е еден од најгорчливите за македонското земјоделство, а најмногу ги засега производителите на јаболко, праска, круша, трпезно грозје, домат, компир, наведува „Руралана коалиција“.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close