вести

Македонските земјоделци со програмата ИПАРД 2 имаат на располагање 80 милиони евра

(Oвој напис е објавен на: март 21, 2018)

ipard

Македонските земјоделци имаат на располагање 80 милиони евра преку ИМПАРД два фондот со кои, во наредните години ќе треба да го подобрат своето производство и да се доближат до стандардите на Европската Унија.

Европските пари, кои до сега беа слабо искористени, ќе може да ги троши и јавната администрација која пак уште треба да учи како да им помогне на земјоделците даа аплицираат со проекти. Земјоделството е важен сектор за Унијата затоа што пресметките покажуваат дека светското произвотство на храна треба да се удвои до 2050 година за да може да се прехранат сите 9 милијарди луѓе, колку што ќе не има до тогаш.

„Во однос на искориостени сретства кои ни беа на распослаѓшање во овој период, не  сме задоволни, анализите се направени, детектирани се слабостите кои се јавија во ИПАРД 1 во нејзиното спроведување. На нас останува она што веќе го заклучивме како недостаток да сето тоа го адресираме и решиме за да не се повторат грешкитео д ИПАРД 1 во ИПАРД 2 програмата.“ – вели Николче Бабовски, директор на Платежната агенција.

Земјоделците во изминатите години многу малку ги искористиле европските фондови затоа што треба да собираат обемна техничка документација, немаат имотни листови или, пак, општините немаат донесено детални урбанистички планови.

„Да се забрза процесот на донесување на дупови во општините во конретни рокови до крајот на 2018. Документацијата за проекти кои вклучуваат градежни активности и барање за легализација барања што се наменети за користење на ИПРАД имаат приоритет над останатите барања.“ – вели Билјана Петровска Митревска, Федерацијата на фармери.

Администрацијата исто така ќе треба почесто да излегува од своите канцеларии и во селата во вечерните часови, кога земјоделците се послободни, да им ги објаснува условите за аплицирање. За подобра искористеност на европските пари се пепорачува и да се золеми кофинансирањето за жените фармери.


 

мрт

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close