вести

Над 170 илјади земјоделски стопанства во Македонија

nad 170 iljadi zemjodelski stopanstva vo makedonija

Во Република Македонија има вкупно 178.125 земјоделски стопанства кои користат вкупно 320.738 хектари. Едно стопанство користи 1,8 хектари  и има 2,1 добиточни единици, објави Државниот завод статистика.

Од вкупниот број стопанства, 60,8 отсто користат до еден хектар земјоделско земјиште. Од техниките на ѓубрење, 37,9 отсто од земјоделските стопанства користат нанесување на ѓубривото без заорување во почвата, додека од методите на наводнување, најчесто користен е методот на површинско наводнување.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close