fbpx
Агро бизнисВестиМеханизацијаТоп вести

Несопирлив пораст на цените на недвижностите во Европа, најголем во последните 16 години

Во еврозоната цените скокнаа за 8,8 отсто во третиот квартал, што е најмногу од 2005 година кога Евростат почна да собира податоци

Цените на станбените недвижности во ЕУ и во еврозоната пораснаа најсилно во последните 15 години во третиот квартал од 2021 година, а во Хрватска нивниот раст беше блиску до европскиот просек, покажа во петокот извештајот на Евростат.

 

 

На ниво на ЕУ, цените на станбените недвижности во ЕУ пораснале за 9,2 отсто во третиот квартал од минатата година во споредба со истиот период претходната година, што е најмногу  во последните 15 години, објави Европското биро за статистика, известува Пословни дневник.
Тие се зголемија за 7,4 отсто во вториот квартал, покажуваат ревидираните податоци.

 

 

 

 

Во еврозоната цените се зголемија за 8,8 отсто во третиот квартал, што е најмногу од 2005 година кога Евростат почна да собира податоци.

Во вториот квартал од минатата година тие се зголемени за 6,8 отсто на годишно ниво.

Двоцифрен раст во половина од земјите

Сите земји од ЕУ, освен Грција, чии податоци не беа достапни, забележаа пораст на цените на станбените недвижности во третиот квартал лани во однос на истиот период претходната година, а половина од нивната стапка на раст беше над 10 отсто, објави Евростат.
Најголем пораст има Чешка, за 22 отсто во споредба со истиот период во 2020 година. Следуваат Литванија и Естонија со зголемување на цените од 18,9 и 17,3 отсто, соодветно, и Холандија, каде цените пораснале за 16,8 отсто.

Во третиот квартал од минатата година, цените на станбените недвижности во Хрватска се зголемија за девет отсто во однос на истиот период во 2020 година, што е најсилно од почетокот на 2020 година. Тие се зголемија за 6,5 отсто во вториот квартал.

Најмалку цените пораснале во Кипар, за 2,2 отсто, а потоа следат Италија и Шпанија, а цените на становите пораснале за 4,2 отсто.
На квартално ниво, цените во летниот квартал во двете области пораснаа најмногу откако Евростат почна да ги следи податоците, за 3,1 отсто во ЕУ и 3,3 отсто во еврозоната.

Во вториот квартал тие се зголемени за 2,7 отсто во ЕУ, а за 2,6 отсто во еврозоната.

Во периодот од јули до септември најмногу пораснале цените на станбените недвижности во Чешка, за 7,3 отсто, пренесува Б92.

Следуваат Холандија, Литванија и Ирска со поскапувања од 5,9 отсто, 5,4 и 5,1 отсто, соодветно.

Најслаб раст на цените на станбените недвижности во третиот квартал забележа Романија од 0,1 отсто. Следуваат Финска и Данска, каде цените пораснале за 0,2 и 0,3 отсто, соодветно.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close