fbpx
Вести

Нови методи за заштита од инсекти

Преспанските овоштари пред имплементација на методата на збунување, најдобрата еколошка агротехничка мерка. Оваа метода е истражувачки проект кој треба да го намали обемот на користењето на пестицидите преку биолошко уништување на инсектите. Истовремено ќе придонесе за еколошко производство и заштита на човековата околина.

novi metodi za zashtita od insekti

 

Методата која за прв пат е применета во Северна Америка, сега наголемо се користи во европското земјоделие. Кај нас веќе неколку години е само во рамките на опитниот ресенски центар. Експертите ги анализираат ефектите.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close