fbpx
Вести

Од годинава кофинансирање на каматите за одобрените ИПАРД инвестиции

Кофинансирање на каматите за одобрените инвестиции од ИПАРД Програмата, е новата мерка што ќе почне да се реализира годинава, покрај постоечките за поддршка на млади лица за почнување земјоделска дејност, за подигнување нови повеќегодишни насади, за набавка на добиток, пчелни матици и опрема, за системи за наводнување капка по капка.

od godinava kofinansiranje na kamatite za odobrenite ipard investicii

 

Како што информираат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, помошта се однесува на кредити кои имаат годишна каматна стапка до најмногу 8 отсто за инвестиции финансирани од ИПАРД не повисоки од 500.000 евра.

Субвенцијата е 50 проценти од висината на каматната стапка на годишно ниво.

– Оваа мерка ќе се спроведе по донесувањето на соодветниот правилник кој е во фаза на подготовка. Земјоделците, по склучувањето на договорот за кредит со банките, до Платежната агенција треба да достават барање со документација за исполнетост на условите, објаснуваат од МЗШВ.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close